Tänään maanantaina 9.8.2021 on uuden kunnanvaltuuston ensimmäinen kokous, jossa valitaan luottamushenkilöt eri toimielimiin eli lautakuntiin, kuntayhtymiin (Keusote, Keuda jne.) ja ylikunnallisiin toimielimiin (esim. Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, Jätelautakunta Kolmen kierto jne.).
MITEN LUOTTAMUSHENKILÖPAIKOISTA SOVITTIIN?
Puolueiden valitsemista neuvottelijoista koostuva neuvotteluryhmä kokoontui kesä-heinäkuussa useaan otteeseen neuvottelemaan paikkajaosta. Olin itse Keskustan neuvottelijana Tapio Havulan ja Ilkka Allosen kanssa. Koska Keskustan ryhmä on suurin ryhmä ja Tapio Havula on kunnallisjärjestön puheenjohtaja, hän kutsui ryhmät koolle. Muista valtuustopaikkoja saaneista puolueista neuvotteluihin osallistui 2–4 edustajaa.
Muuten neuvottelut sujuivat ihan hyvässä hengessä, mutta saimme heinäkuussa juuri ennen yhtä kokousta suuren suru-uutisen: MäPun Kari Peussa oli menehtynyt sairaskohtaukseen kotonaan. Tämä tieto nostaa vieläkin kyyneleet silmiini, sillä Kari oli yksi sydämellisimmistä ja hyväntahtoisimmista ihmisistä joita tiedän. Olin odottanut kovasti yhteistyötä hänen kanssaan sen jälkeen kun olimme tutustuneet paremmin Arolan koulun puolesta taistellessamme.
Paikkalaskennassa käytettävän D’Hondtin kaavan mukaan Keskustalla olisi kunnanhallituksessa ja isoissa 9-hengen lautakunnissa 3 paikkaa ja Kokoomuksella, SDP:llä ja Perussuomalaisilla kaksi paikkaa kullakin. Tämä olisi tarkoittanut sitä, että pienryhmät (Vihreät, Vasemmistoliitto, MäPu ja KD) jäisivät ilman paikkoja.
Koska me Keskustassa uskomme siihen, että kaikkien puolueiden pitää saada osallistua päätöksentekoon, luovuimme kolmannesta paikastamme pienryhmien hyväksi kunnanhallituksessa ja kaikissa muissa isoissa lautakunnissa paitsi meille tärkeässä kuntakehityslautakunnassa. Pienryhmät sopivat keskenään minkä puolueen edustaja pääsi kuhunkin toimielimeen.
5-paikkaisissa lautakunnissa jokainen iso puolue otti yhden paikan ja pienryhmät jakoivat keskenään viidennen paikan.
Ainoa asia joka aiheutti hieman harmaita hiuksia oli se, että jokaisessa toimielimessä pitää olla vähintään 40 % toista sukupuolta. Eli 9-hengen lautakunnissa pitää olla 5 henkeä toista sukupuolta ja 4 toista sukupuolta, 5-hengen lautakunnissa paikat pitää jakaa 3-2 eri sukupuolien kesken. Onneksi tähänkin ongelmaan löytyi neuvottelemalla ratkaisu.
Kuntakonsernin yritysten hallituspaikkojen ja kuntayhtymien edustajapaikkojen jakoa tarkasteltiin kokonaisuutena. Lähtökohtana oli, että paikat menisivät henkilöille, joilla oli erityistä kiinnostusta ja pätevyyttä päättää ko. toimielinten asioista.
Osa kuntayhtymien paikoista (esim. ETEVA-kuntayhtymä) sovitaan puolueiden piirien toimesta. Eli eri puolueiden Uudenmaan piirien edustajat (toiminnanjohtajat) kokoontuvat jakamaan paikkoja puolueiden koko Uudenmaan vaalituloksen perusteella.
Vaikka esimerkiksi Keskusta oli vahva Mäntsälässä, Uudenmaan tasolla se on pienempien puolueiden joukossa eikä saanut yhtä paljon ylikunnallisia edustajapaikkoja kuin vaikkapa Kokoomus ja Vihreät.
Toisaalta Mäntsälä on pieni kunta vaikkapa Vantaan, Espoon ja Järvenpään rinnalla, joten emme välttämättä ole ensimmäisenä jonossa kun puolueissa mietitään mihin kuntaan mikäkin puolueen saama paikka menee. Niinpä joihinkin ylikunnallisiin toimielimiin tarjolla oli vain yhdelle Mäntsälän puolueista varsinaisen jäsenen paikka ja toiselle varajäsenen paikka.
MITÄ ON ODOTETTAVISSA TÄNÄ ILTANA?
Tämän illan kokouksessa tuskin tapahtuu mitään hirveän dramaattisia käänteitä koska pääsimme niin hyvään sopuun paikkajaosta. Osaa ylikunnallisista paikoista ei pystytä näillä näkymin vahvistamaan koska piirien neuvottelut ovat kesken.
Olen nyt oppinut, että käytännössä kaikki asiat neuvotellaan läpi jo ennen kunnanvaltuuston kokousta, mikä selittänee sen, että useimmista asioista ei kauheasti keskustella enää kokouksessa.
Käytännössä kaikki asiat on jo käsitelty vähintään kerran lautakunnissa ja/tai kunnanhallituksessa, ja niistä on keskusteltu myös kunkin puolueen valtuustoryhmässä.
Esimerkiksi Keskustan valtuustoryhmä (Keskustan kunnanvaltuutetut) kokoontuu jo valtuuston kokousta edeltävällä viikolla käymään läpi valtuuston kokouksen esityslistaa ja miettimään mahdollisia aloitteita. Ymmärtääkseni (lähes?) kaikki muutkin puolueet toimivat näin.
Kunnanvaltuuston kokouspäivänä (eli esim. tänään maanantaina) ensin valtuustoryhmien puheenjohtajat eli ”ryhmyrit” kokoontuvat kunnantalolle käymään läpi esityslistaa ja kertomaan toisilleen mitä kunkin ryhmässä tuumataan eri kohdista ja onko odotettavissa aloitteita.
Minä olen Keskustan valtuustoryhmän uusi puheenjohtaja ja suurimman valtuustoryhmän pj:nä kutsun kokouksen koolle.
Sen jälkeen valtuustoryhmät (eli esim. Keskustan kunnanvaltuutetut) kokoontuvat vielä käymään oman ryhmän kanssa läpi mitä ryhmyrien kokouksessa on tullut esiin. Samalla tsekataan että ovatko ryhmän jäsenet samaa mieltä päätettävistä asioista. Jos joku on eri mieltä, hänen odotetaan kertovan niin kokouksessa, ettei valtuustosalissa tule omalle ryhmälle yllätyksiä.
Näin kokouksen alkaessa koko valtuusto tietää mitä omat valtuutetut ja pääpiirteissään mitä muut puolueet ajattelevat kustakin päätöskohdasta.
Jos on jo tiedossa että muiden näkökulmat on ns. kiveen kirjoitettuja eikä kukaan keksi viime tingassa tilannetta muuttavaa kompromissiratkaisua, valtuustosalissa käytetyt puheenvuorot ovatkin ensisijaisesti kokousta seuraavia kuntalaisia varten.
Silloin kun kaikki ovat samaa mieltä päätöksistä, tarve selitellä omaa päätöstä kuntalaisille on pienempi. Siksi välillä kokouksessa nuijitaan isoltakin näyttäviä päätöksiä melko vauhdilla läpi.
Ehkä jännintä tämän illan kokouksessa on se, että se on uuden kunnanjohtajan ensimmäinen kokous. Ja tietenkin teille, jotka ette tiedä miten paikat on jaettu, on jännitettävää siinä ketkä ovat seuraavat neljä vuotta kunnanhallituksessa ja lautakunnissa.
Koronatilanne on Mäntsälässä vielä sen verran hillitty, että kunnanvaltuusto kokoutuu ainakin tämän kerran kunnantalolla, mutta ymmärtääkseni paikalle ei päästetä ulkopuolisia koska osa valtuutetuista joutuu turvavälien takia istumaan lehterillä.
Sen sijaan voit katsoa kunnanvaltuuston kokoukset mukavasti omalta kotisohvalta täältä: https://julkinen.fi/mäntsälä
Löydät kokouksen esityslistan täältä: https://mantsala.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting&id=20213014